Kortfilm

I kan se filmene på youtube eller filmstriben.dk, hvor der også er info om filmen
En kortfilm er en film, som i spilletid er kort. Korte fiktionsfilm kaldes også novellefilm. Kortfilm kan også være dokumentarfilm.
Tidligere - før 1970'erne, inden tv og andre massemedier fik et opsving, blev der typisk vist en eller flere kortfilm før hver spillefilm i biografen. Det kunne for eksempel være en tegnefilm eller en kort komedie - film med Charlie Chaplin, Buster Keaton og Gøg og Gokke er kendte eksempler.

Indhold

Man kan ud fra eksisterende kortfilm angive nogle generelle træk, som altså ikke nødvendigvis alle er til stede i en specifik film. Den eneste obligatoriske er jo længden, som altså højest er af en times varighed.
Filmene omhandler en enkelt hændelse, f.eks. en øjeblikssituation, stemninger i et landskab eller en eller anden form for dokumentarisk emne, f.eks. et håndværk
  • Der behandles ikke nødvendigvis i en kortfilm nogen konflikter
  • Ofte er der stærke og handlende personer i handlingen
  • Talesproget er komprimeret og kortfattet
  • Meget vægt på det illustrative i forbindelse med arbejdet med filmtekniske og filmsproglige virkemidler
  • Filmens budskab formidles ofte ved enkelhed i udtrykket
  • Der er ikke nødvendigvis plads/tid til, at personerne i handlingen når at udvikle sig
  • Personerne formidler ofte noget eksistentielt, der vedkommer os

Valgaften

Novellefilm, 12 min
I "Valgaften" møder vi Peter, en ung idealist, der har glemt at stemme. På sin hektiske vej til afstemningsstedet møder han en række diskussionslystne taxachauffører. Og Peter må vælge om han vil forsvare sine holdninger, eller om han vil nå at stemme.
Skal ses på filmstriben
Valgaften

Kuppet

Novellefilm, 7 min
Denne kortfilm bryder med alle klassiske fortælletraditioner og er netop derfor så original.Fire unge mænd sidder i en bil ved en jernbaneoverskæring og venter på, at toget skal køre forbi. De har travlt og er anspændte - og spændingen forplanter sig til tilskueren.
Eller på Kuppet

100 meter fri

Novellefilm, 3 min
Kampen mod tiden ... Vand, blomstrende liv/kvælende død. At kæmpe sig tilbage til livet på trods af et uafvendeligt tab er den største sejr over døden.
eller på 100 meter fri

Life is a bitch

Novellefilm, 5 min
En grov satire om at skændes i en bil og hvad det i kønskampen frygteligt kan føre til.
eller på Life is a bitch

Eksamen

Novellefilm, 7 min
Skriftlig eksamen – alle venter på det helt præcise klokkeslet, der giver tilladelse til at vende papiret med opgaven. Bordene står på rad og række i aulaen. Der er helt stille, og stemningen er præget af en kombination af spænding, forventning og måske lidt nervøsitet. Da han vender sin opgave, springer sveden frem, og verden forandres i et nu.
eller på Eksamen

Skal vi være kærester?

Novellefilm, 11 min
En Oscar-nomineret perle for børn i alle aldre. Netop fordi filmen er så enkel, er den fremragende til at introducere de grundlæggende filmiske virkemidler og forståelsesredskaber som beretter- og kontraktmodellen.


Sort Passager

Tysk Oscarbelønnet novellefilm, 12 min
"Sort passager" er en film, hvor det især er værd at bide mærke i miljøtegningen og personkarakteristikkerne. Når en instruktør forsøger at tegne et miljø, vælger han at vise forskellige elementer i de omgivelser, som handlingen udspiller sig i
eller på Sort passager